maanantai 28. elokuuta 2017

Mitä on tullut ja ei ole tullut puuhailtua


Katselin kuvasaldoani puhelimelta ja totesin, että onpa ollut jotenkin hiljaista. Yleensä, kun puuhaan ja teen, niin räpsin myös joitain kuvia ihan tätä kirjoitustarkoitusta varten. Ilmeisesti syksy hiipii hissuksiin ytimiin ja touhottaminen hiljenee myös. Ei mikään huono juttu missään nimessä!


paastopäivän villiyrttitee



Haastepäivitystä elokuulta 


Olen joutunut tuunailemaan vaatteitani sillä hankintalakkoni alkaa näkymään yhä enemmän ja enemmän vaatetuspuolella. Minkään muun tavaran tai henkilökohtaisen kulutushyödykkeen kanssa minulla ei ole ollut ongelmia. Kun ei käytä paljoa niin ei tarvitse paljoa. 

Itseasiassa tavaraa on karsiutunut entisestään. Myös vaatteita on lähtenyt yllättävän iso pino lahjoituksina kiertoon. Tuumin, että on parempi luopua epämieluisista vaatteista tässä kohdin, kun ne ovat vielä jollekin käyttökelpoisia. Arjessa käytän loppujenlopuksi vain osaa vaatteistani, vaikka niitä vähän onkin. Urheiluvaatteiden tekniset materiaalit ovat alkaneet inhottamaan ja siksi niitä on lähtenyt eteenpäin.

Päivittäin käyttämilleni vaatekappaleille kuuluu hieman heikkoa, mutta olen tehnyt joitain korjausyrityksiä. Eivät näytä näteiltä, mutta tuntuvat käytössä koko ajan vain ihanammilta. Joudun improvisoimaan enemmän ja toteuttamaan kerrospukeutumista, mutta siltikin vaateparteni ydin taipuu melko moneksi ja on yllättävän joustava. Joitain riepuja olen katsellut sillä silmällä, että muokkaan niistä uutta ja joitain kaksiosaisia yläosia olenkin purkanut toisistaan saaden kaksi toppia yhden sijaan. Jännästi monikäyttöisyys lisääntyy hieman säätämällä.

Kenties voisin tätä vaateasiaa avata tarkemminkin kuvien kera? Miten olisi sellainen lista missä on kaikki vaatetukseen viittaava omaisuuteni? Aikoinani sellaisen kasasinkin, mutta se ei ole millään muotoa enää ajantasalla vaikka blogitekstien kätköistä löytyykin :)



Muutakin tuunattavaa

 

Vaatetuksen lisäksi on tullut katseltua muitakin juttuja sillä karsivalla silmällä. Tekisi mieli tehdä muutoksia hieman sisustuksessa ja hieman käytännöissä. Mitä vähemmän tavaraa tai vaihtoehtoja jää jäljelle karsintakierrosten jälkeen niin sitä paremmin jokaiseen pieneen yksityiskohtaan ja valintaan pääsee paneutumaan. Se on oikeasti todella hienoa, sillä sitä olen aina halunnut, sellaista täysin tietoista kuluttamista ja hallittua minimalismia, jossa tiedän jokaisen tavarani tarinan ja kulutuhyödykkeeni hinnat, käyttömäärät sekä ympäristövaikutukset.  



kattilassa tehtyä popcornia




Viimeisimpiä pohdintojani on ollut rypsiöljy ja sen käyttö. Meni pitkä aika ettei kaapeista löytynyt rypsiöljyä, mutta nyt se on palannut takaisin. Kookosöljy ei enää tunnukaan niin hyvältä valinnalta. Rypsiöljy on kotimainen, mutta toistaiseksi löytämäni vaihtoehdot ovat tulleet muovipullossa. Yritämme aina ostaa mahdollisimman ison pullon ihan jo perhekoonkin vuoksi. Joskus täytyy punnita ekologisuutta ja hintaa melko tarkkaankin ja kyllä tuli yks päivä punnittua. Jäljempänä kerron vegaanisesta majoneesireseptistä, johon menee 2 dl öljyä ja itseasiassa meille seitsämälle sitä voisi pyöräyttää helposti tuplat eli siinä olisi jo 0,5l pullo melkolailla mennyt yhden majoneesin tähden.


hylly vanhasta laatikosta


Voisi ajatella, että melkolailla kuulostaa niuhottamiselta ja kontrollin tarpeelta. Itsekin hieman sitä mietin, että meneekö tarpeeni hallita asioita hieman liian pitkälle, mutta olen tunnistavani näissä elämäni tuunaustarpeissa toisenlaisen pohjavireen. Se vire kertoo jotain sellaista tarinaa kuin poisoppiminen. Koska olen hieman perusteellinen ja ehkä verkkainen ihminen oppimisen ja kasvamisen suhteen, on minulla tarve ikään kuin siivota ensin pöytä puhtaaksi ja sitten lähteä tarkastelemaan hallitun pientä kokonaisuutta perusteellisesti. 

Tarkastelu käsittää kaiken tehdyn kyseenalaistamisen ja hillittömän määrän uudelleen oppimista sekä vanhasta poisoppimista, sillä tämä Zero Waste ja minimalismi ynnä muu, ei ole todellakaan sitä kulttuuria ja elämisen normia mihin kasvuympäristöni juurikaan olisi ohjannut. Puhumattakaan yhteiskunnastamme ja vallitsevasti kulutuskulttuurista tai suomalaisesta ruokakulttuurista. Haluan poisoppia, jos on jotain poisopittavaa, mutta ilman tilanteen selkiyttämistä on hankala huomata, että missä kohden on sosiaalisten tai kulttuuristen normien "aivopesemä" sillain huonossa mielessä. 

Tämä on luultavasti sitä samaa "joki ei ole joki ja vuori ei ole enää vuori" jatkumoa jonka kautta on nyt tullut tarkkailtua asioita. Luultavasti tulee hetki jolloin joet ja vuoret palaavat taas paikoilleen 😄


Kukkakaalitalkoot

Ennen kuin osasin aavistaa kansallisia kukkakaalitalkoita olin jo bongannut tarjouksesta uuden sadon ihanuuksia. Jännä miten hinta kiipi ylöspäin talkoiden myötä. Heti seuraavalla viikolla kaksinkertaiseksi! Olen kokeillut kukkakaalikeittoa, pakastanut pyrettä ja keitettyä kukkakaalia sekä vääntänyt wingsejä. Vegaaniset"siivet" onnistuivat sen verran hyvin ja koukuttavasti, että pilasivat paastopäiväni. En millään malttanut olla kokeilematta vegaanisen majoneesin valmistusta chocochilin ohjeella ja lopulta havahduin lusikoimasta ihan järkyn hyvää majoneesia suoraan tehosekoittimesta. Ups!


pellillinen kukkakaaliwingsejä



Ohjeet noihin Chocochilin wingseihin ja siihen majoneesiin tästä. Zerompi Waste- hengessä hieman tuunasin ohjetta sillä esim. sipulijauhe tulee muovipussissa, mutta löysin kartonkitetrassa jauhelihamaustesekoitusta, jonka melkolailla pääaine on sipulijauhe ja savupaprikaa kun en löytänyt niin korvasin jollain ihme "rub-maustesekoituksella", jossa oli myös sitä savupaprikaa. Ihan hirveästi en kuitenkaan uskaltanut lähteä säveltämään. Hyvä niin sillä nämä olivat todella hyviä.

Uunissa tuli samalla toinenkin pellillinen kukkakaalia, mutta ihan öljyllä, suolalla sekä pippurilla maustettuna. Kiertoilmauuniin voi tunkea monta pellillistä ja säästää energiaa sekä aikaa ja vaivaa. Kannattaa hyödyntää aina myös jälkilämmöt mahdollisuuksien mukaan. Uunipäivänä yritän tehdä mahdollisimman monta ruokaa uunissa valmiiksi. 

Talvella uuniruokien aherrustalkoot voi koittaa ajoittaa kunnon pakkaspäiville niin saa lämpöä kotiin. Tuli tarpeeseen viime talvena, kun maalämpömme asennus myöhästyi jokusen viikon kovimpien pakkasten aikaan. Meillä tippui välillä sisälämpötila kahdeksaan asteeseen... Invertteri oli jo valmiiksi viallinen ja muunmuassa siitä johtuivat edesottamuksemme lämmön kanssa. Vaan mehän voimme vaikka kollektiivisesti syyttää viime talven sisäpakkasia kummallisesta järjenjuoksustani niin ei täysin hukkaan mene sekään kokemus. 


- Aino


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3