perjantai 16. kesäkuuta 2017

Future Learn Online kursseja sekä avointa yliopistoa tiedonjanoisille


Elinikäinen oppiminen, opiskelu ja kyltymätön tiedonjano jahtaa minua. Olen päättänyt opetella jokikinen päivä jonkin uuden asian Nykyään se tulee niin itsestään ettei siihen tarvitse käyttää sen enempää ajatusta. Toisinaan miun opiskelu tai oppiminen tarkoittaa tieteellisen artikkelin silmäilyä, toisinaan You Tube videon avulla opiskelua, joskus uuden reseptin tai raaka-aineen käytön opettelua tai podcastien kuuntelua. Ajattelen, että kaikki tilanteet joissa käytän vierasta kieltä, etsin tietoa minua kiinnostavasta uudesta asiasta tai vaikkapa työstän tekstiä tänne blogiini lähteitä vertaillen, on opiskelua. Tänään opiskelen opiskelua.



Edellä mainitut ovat hyviä ja halpoja keinoja edetä oppimisen tiellä rennosti kotona viruen, mutta aina se ei riitä. Kaikissa asioissa itseohjautuvuus ei ole tehokkain tapa ja siksi on melkoisen hulppeaa, että netistä löytyy virtuaaliyliopistoja kurssitarjontoineen. Minä, ihan ite ilmoittauduin opiskelemaan vaateteollisuutta ja eettistä muotia Essexin yliopistoon Future Learn Online palvelun kautta. Kurssi on ilmainen ja sinne voi osallistua kuka tahansa kirjautumalla sisään palveluun. Tenttiminen ja todistus toki maksavat, mutta ne ovat täysin vapaaehtoisia.

Future Learnin kurssitarjonnassa on paljon kaikenlaisia oppiaineita ympäri maailmaa. Liiketalouden ja bisnesspuolen kurssit ovat hintavimpia, mutta vaikkapa hoitotieteiden, ravitsemuksen ja psykologian kursseilta voi tenttiä itselleen suorituksia suhteellisen edullisesti. Jännityksellä odotan mitä erityisesti sosiaaliseen oppimiseen suunniteltu alusta tuo tullessaan. Toivottavasti se ei vaadi nettikameran käyttöä ja sitä kautta pukeutumista asiallisesti.

Helsingin sekä Tampereen Yliopiston avoimessa verkkoyliopistossa opiskelu maksaa 15 euroa / opintopiste. Itseasiassa opiskelu avoimissa saa maksaa enintään tuon 15e/op valtioneuvoston asetuksen mukaiseseti. Tampereella yhden yliopistokurssin laajuus on yleisemmin 5 opintopistettä ja sama näemmä on Helsingissä. Avoimen kursseille ei ole pohjakoulutusvaatimuksia tai ikärajoja eli sinne vain kokonaisuuksia suorittamaan. Tarjoaa se Turkukin avoimia verkko-opintoja, samoin Itä-Suomen, Oulun, Jyväskylän jne.. käytännössä kaikki Suomen yliopistot. Verkko-opintojen kattavuudet ja opintotarjonta vaihtelee, joten siittä noinikkaasti kiinnostuksen ja tarpeen mukaan koluamaan yliopistojen antia lävitse.

"Aikuisopiskelijat voivat opiskella avoimia yliopisto-opintoja myös tutkintotavoitteisesti itselleen sopivassa tahdissa. Lisäksi opiskelijat voivat kartuttaa sivistyksellistä ja sosiaalista pääomaansa ja kehittää itseään omaehtoisesti avointen yliopisto-opintojen avulla." - hiton hieno lause, en muista mistä kopioin

Sosiaalinen pääoma terminä saa ihokarvat kihelmöivästi pystyyn, ehdoton suosikkini. Mietin, että missä tilanteissa tämmöinen verkko-opiskelu tai opiskelu avoimissa ylipäätänsä olisi hyvä vaihtoehto ja ensimmäisenä mieleen tulee tietysti tilanne, jossa valintakokeissa ei käynyt toivotulla tavalla ja edessä on välivuosi. Kuitenkin, jos suunta on selvä ja tarkoitus hakea seuraavana vuotena yliopistoon niin siitä vain tekemään opintoja jo valmiiksi vaikkapa työn ohella. Jos suunta on vielä hieman epäselvä niin avoimessa voi testata suuntansa sopivuutta omalle iholle. Avoimessa suoritetut opinnot hyväksiluetaan opintokokonaisuuteen sellaisinaan, ainakin, jos ovat saman yliopiston sisällä suoritettu. Niistä voi myös saada opintopisteitä valinnaisiin tutkintoa kootessa.

Tietysti tilanteessa, jossa uran vaihto tuntuu ajankohtaiselta tai pakolliselta. Työmarkkinoilla kilpaillessa näpsäkästi kootusta avoimen paketista voisi olla hyötyä. Samoin siinä kohden, kun vielä empii, että jaksaisiko, osaisiko, pystyisikö lähtemään jatko-opiskelemaan ja mahdollisesti työn ohessa, voi sitäkin skenaariota testata avoimen tarjonnalla. Sitten tietysti kotona lasten kanssa ollessa, kun kaipaa jotain aikuismaista tekemistä, joka tuntuu merkitykselliseltä ja samalla pitää kiinni oman alan liepeessä ennen töihin paluuta. Työttömän kannattaa selvittää mitä voi opiskella avoimessa ilman, että menettää työttömyysturvaa. Asia selvitetään TE-keskuksessa, mutta sellainenkin on mahdollista. Lisäksi voisin kuvitella, että eläkkeellä opiskelisin ihan vain piruuttani. Syitä löytyy varmasti monia. Rohkaisen ja suosittelen, jos yhtään on pyörinyt mielessä.

Kertokaas mitä muita opiskelualustoja, verkko-opintoja tai -kursseja olette löytäneet netistä? Millaisia kokemuksia teillä on avoimessa opiskelusta tai mietteitä liittyen aikuisena opiskeluun? :)


- Aino

2 kommenttia:

  1. Olen opiskellut humanistisessa ammattikorkeakoulussa avoimen korkeakoulun puolella, avoimen opinnot on pääsääntöisesti verkko- tai monimuoto opintoja riippuen kurssista. Hinta on sama kun mainitsemissasi Helsingin avoimessa yliopistossa ja Tampereen avoimessa yliopistossa eli 15 euroa/ opintopiste. Jos on työtön tai eläkeläinen saa 50% alennuksen yksittäisten opintojaksojen hinnoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, iso kiitos tästä täydennyksestä Ballerinakeksi! :)

      Kokonaisen Facebook- ryhmässä keskustelua syntyi tuosta ammattikorkeakoulujen avonnaisesta tarjonnasta. Todella tärkeä tieto monelle AMK opintoihin haluavalle tai niitä täydentämään pyrkivälle :)

      Tampereen AMK:ssa opiskelin itseni sairaanhoitajaksi/ kätilöksi ja jokunen kurssi onnistui täysin verkko-opintoinakin. Mikä sun kokemus on, onko tarjonta kuinka kattavaa virtuaalisissa opinnoissa, jos vaikka opiskelee toisella paikkakunnalla? Millaisia vinkkejä antaisit muille kiinnostuneille?

      Poista

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3