keskiviikko 17. elokuuta 2016

Limalötkö kuin suoraan Asterixista.

Tässä iltana eräänä törmäsimme terassillamme melkoiseen tyyppiin. Oli jo aivan pimeää ja palailimme saunareissulta terassin poikki, kun poika luuli näkevänsä koiran kakkaa meidän pihalla. Ei ole koiraa enää joten jotain muuta sen olla täytyi.

Kännykkäkameroidemme valossa löllerö paljastui etanaksi ja varsin kookkaaksi semmoiseksi. Tämmöistä ei vielä ollut ennen tullut vastaan. Mietittiin, että onko tämä nyt se Espanjansiruetana eli tappajaetana, mutta ihan varmoja ei oltu. Muisteltiin, että se pahamaineinen "poika", kuten emeritusintendentti nilviäistutkija Ilmari Valovirta Luonnontieteellisestä museosta näitä lölleröitä leikillisesti kutsuu, olisi enemmän ihan vain kellakka kuin tuommoinen täplikäs.

Onneksi Googlen kuvahaku ei pettänyt tälläkään kertaa. Laitoin noin kokeeksi haun sanalla "jättietana" ja siinähän se oli ruudulla kuva meidänkin pihalla vierailleesta tyypistä.

Pantterietana eli Limax Maximus. 


Iso etana ryömii pihalla



Latinankielinen nimi aiheutti pieniä tirskahduksia, ihan kuin Asterixista tai joku nilviäistutkijain sisäpiirivitsi :) 

Pantterietana

Tuttavallisemmin Espoon Pantteriksi ristimämme tyyppi ajautui roskapönttöön, mutta kävin pelastamassa sen lajitunnistuksen jälkeen ja vapautin takaisin luontoon. Sorry kamu :/ Nämä kaverit syövät lahonneita kasveja ja luultavasti myös muita haitallisempia etanoita ja ovat kaiken lisäksi harvinaisia.

Siitä Espanjansiruetanasta sitten ja vähän muistakin vieraslajeista. Pyrin osallistumaan yhteisiin talkoisiin vieraslajien hävittämiseksi Suomen luonnosta. Tietoa asiasta löytyy vieraslajiportaalin kautta. Meidän uuden talon puutarhasta kyytiä tulevat saamaan ainakin lupiini, ruttojuuri ja japanintatar. Kaikki edellä mainitut on luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi.


- Aino

Espoon Pantteri



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi sallittua, toivottua jopa! <3